Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2011 12:01 - Селяния в метрото
Автор: creativ Категория: Други   
Прочетен: 3494 Коментари: 3 Гласове:
7



  Здравейте! Това ми е първия пост тук и изобщо. Идея си нямам колко са хората, които четат блогове и дали това всъщност не е просто място в което всеки си изказва собственото мнение, пък дали някой ще прочете написаното - все едно!
 Темата която искам да засегна е селянина! Човека селянин, български гражданин и европейски такъв, но с манталитета на.....пфффф няма такъв пример за манталитет с който да го сравня! Умствено минах през Африканските нации и арабските държави, но и от там не успях да се сетя за общество, което се има за културно и демократично, а да бъде с поведение на хора, които живеят всяка една секунда все едно им е последна и колкото повече хора могат да прее*....прецакат, то толкова по-добре! Защо тръгнах от толкова далече ли ? Защото всичко е начин на мислене и манталитет. Вярно е, че метрото е средство за пътуване, което заради бързото си движение привлича голяма част от пътуващите с градския транспорт. В следствие на това е нормално, че капацитета му в масовия случей е превишен, но въпреки това бързото пристигане в точка Б от точка А компенсира неудобството от бутаницата. Лошото е, че не малка част от хората пътуващи с метрото, все още си мислят за раздрънкания Икарус, който спира със свирещи спирачки на изоставената последна спирка в крайния квартал където живеят! Аз самият също живея в един такъв краен квартал и като не малка част от работещите в София ми се налага всяка сутрин и вечер да изминавам разстоянието от Люлин до Младост с метро. Вече повече от година използвам метрото като средство за придвижване и с всеки изминал ден се чудя все повече дали само мен ме дразнят следните ситуации:
- Натокана бабичка се засилва с лактите напред, към отворената врата на току-що спрялата мотриса на станцията
-Вмирисан господин на средна или преклонна възраст решава, че облягайки се на вас, то пътуването му ще е по-меко
-Надрусани тинейджърчета решават да си изкарат яда от написаната 2-ка по математика върху дръжките в мотрисата или просто "да изразят мнението си за живота" с маркер/спрей върху вратите и седалките

 Това е само малка част от обичайните гледки и случки в метрото, случващи се всекидневно! Тези хора за мен са абсолютни селяни! Тук е момента да обясня, че под думата "селянин" визирам хора с нецивилизовано поведение, а не хората от провинцията, които много уважавам! Самият аз съм родом от град София, но не това е причината да говоря за селяния, защото няма значение от кое село си роден, а какъв човек си в обществото! Толкова ли е далеч от акъла, че не е нужно да се буташ като офца за да слезнеш на станция Сердика, ами просто трябва да изчакаш не повече от 10 секунди, за да слезнат хората пред теб и по този начин ще се освободи място през което и ти да излезнеш от мотрисата? Толкова ли е трудно с учтив тон да кажеш "Извинете, може ли да мина покрай вас?", вместо да вървиш с рамото и лактите напред, все едно си тръгнал на гладиаторска битка!? Четейки подобни ситуации, гражданите от другите голями градове в България обикновенно казват "Ха, оправяйте се шопи долни!" или "Нормално, все пак говорим за Шопия". Факт е и наскорошните преброявания доказват, че една огромна част от населението на София, всъщност не е от София, а от цялата страна! В този ред на мисли, обидите на селяни,шопи,майни и тн. ми се виждат повече от безсмислени и изказвани от хора с нисък интелект и култура.
 Задълбочавайки се в размислите си за приключението да пътуваш с метрото в пиков част, установявам, че същия начин на мислене се прилага и при поведението ни на пътя като шофьори, парламента като управляващи и навсякъде другаде, където би следвало да показваме по-висока култура, билото заради удобство, безопасност или заради по-добра дипломация.
 Сигурно не малка част от четящите този пост са се съгласили с мен, просто защото е по-лесно да плюеш по хората и защото е по-лесно някой друг седне и да напише подобно нещо, а ти просто да си четеш изтягай се на стола в работата. Знам, че с този пост нищо няма да променя в хората и ти, четейки това също си цъкаш и не вярваш да се случи скоро промяна. Ти осъзнаваш ли, че промяната е в теб!? Осъзнаваш ли, че колкото повече хора видят поведението ти на културен човек, то в тяхното съзнание лека по лека се натрапва идеята, че това което те правят е нередно и най-малкото некултурно? Стига живя като овца, усмихвай се по-често и преди да започнеш да се буташ в метрото се замисли дали има смисъл от това да избуташ един настрани, след като ти пак ще се намираш в препълненото метро! Ти си промяната! Ти държиш живота си в ръце! Ако искаш да живееш на по-добро място, то е нужно да положиш усилия за да стане такова!
 



Гласувай:
6


Вълнообразно


1. mileidi46 - Dobre do6ul v blog.bg!
08.04.2011 12:13
mqstoto kudeto vsi4ki govorqt(pi6at)..po4ti nikoi ne obi4a da 4ete..:))
osobeno ako e dulug materiala..ne o4akvai otzvuk..nai gobre pusni video s 4alga:)) i glei ko staa! Vsi4ki sa protiv,ina4e taino q obojavat:)))
xa xa,6eguvam se..
Priqten den!Uspex!
цитирай
2. nicodima - Селянията е въпрос на светоглед, а не на произход!
19.04.2011 13:30
В България този термин се използва неправилно, вместо "простотия"!
Поздрави и добре дошъл в блатото : )...
цитирай
3. lostov - Точно така колега. НИЕ СМЕ ПРОМЯНАТА
28.09.2012 17:06
Както е казал Ганди: "We must become the change we want in the world."

Поздравления за постинга. И да - има значение, че съществува, защото е от значение за тези, на които им пука. Споделям напълно. Аз също често ползвам метрото и също съм се нагледал на всякакви селтащини (аз също визирам манталитета, а не географският произход)..

"Осъзнаваш ли, че колкото повече хора видят поведението ти на културен човек, то в тяхното съзнание лека по лека се натрапва идеята, че това което те правят е нередно и най-малкото некултурно?" - точно.. много хора трябва да си зададат този въпрос. Нека бъдем за пример.. да не падаме на нивото на простака защото това е най-лесно, с и той точно това иска - да му паднеш на нивото защото вече ще си на негова територия.

Не си сам колега! Успех с блога, винаги казвай какво мислиш и да не ти пука..

Преди няколко месеца засегнах темата за културата на движение и по такива обществени места: http://lostov.blog.bg/lifestyle/2012/04/27/kultura-na-dvijenie-po-eskalatori-i-travolatori.946653
Засяга една фундаментална част от темата и мисля, че ще те заинтригува..

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: creativ
Категория: Други
Прочетен: 60927
Постинги: 2
Коментари: 57
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031